• Cv och personligt brev

  I takt med att vi hittar och söker allt fler jobb digitalt på nätet ställer det krav att dokument som till exempel cv och personligt brev är digitala. Det handlar om att skapa dina dokument i format som du kan skicka via e-post, ladda upp på internet men som du också kan skriva ut vid behov.

  Här går vi igenom hur du på ett enkelt sätt kan skapa ett cv och/eller personligt brev utifrån mallar för struktur och innehåll.

 • Hitta en mall

  Illustration. En meny från Microsoft Word där alternativet ny från mall är markerat.

  Istället för att öppna ett nytt tomt dokument finns ofta möjlighet att istället öppna ett nytt dokument från en mall, likt nedan.

  Illustration. En vy från Microsoft Word där olika mallar visas.

  Det finns ofta många olika typer av mallar att välja mellan för olika sorts dokument, men några är till för just för cv och personligt brev.

  Illustration. Ett fiktivt sökfält i en sökmotor där ordet cv-mall är inskrivet, samt ett fiktivt sökresultat visas.

  Om du använder ett annat program eller inte hittar några färdiga mallar i Word finns det många mallar att ladda ner. Använd en sökmotor och sök på cv-mall, besök sidorna som dyker upp och se om du hittar en mall som passar.

 • Spara och välj filformat

  Illustration. En meny från Microsoft Word där alternativet spara som är markerat.

  Genom att välja Spara som… får du möjlighet att välja mellan olika filformat.

  Illustration. En meny från Microsoft Word där alternativen Word-dokument samt PDF är markerade.

  Word och PDF är de vanligaste formaten. Formaten har både sina för- och nackdelar.

  Fördelar med de två formaten

  Word

  Om du väljer att spara som ett Word-dokument så kan alla läsa och göra ändringar i dokumentet. Du behöver med andra ord bara ett dokument och du använder samma dokument för att göra ändringar som du skickar till andra.

  PDF

  Om du väljer att spara som PDF så kan alla läsa dokumentet men ingen kan göra ändringar i det. Det kan vara en fördel att bara du själv kan ändra i dokumentet, inte de du skickar det till.

  Nackdelar med de två formaten

  Word

  Om du väljer att spara som ett Word-dokument så kan alla både läsa och göra ändringar i dokumentet. Det kan vara negativt att personer du skickar dokumentet till också kan ändra i det.

  PDF

  Om du väljer att spara som PDF så kan alla läsa men ingen kan göra ändringar i dokumentet. Du behöver alltså två dokument. Om du ska ändra något behöver du göra det i Word-dokumentet, innan du sparar om det som ett PDF-dokument innan du skickar det till andra.

 • Exempel på användning

  Ladda upp

  Du kan ladda upp dokumenten på internet, vilket oftast är nödvändigt när du söker jobb online.

  Skicka som e-post

  Du kan bifoga dokumenten i ett e-postmeddelande, exempelvis om du skickar en ansökan till ett företag eller organisation.

  Skriva ut

  Skriva ut dokumenten, både du och de du skickar det till kan skriva ut.

  Använda på olika enheter

  Dator

  På en dator räcker det med att ha dokumentet sparat i en mapp för att kunna använda det. Då kan du både skriva ut, ladda upp och skicka det via e-post.

  Surfplatta och mobiltelefon

  För att komma åt och använda dokumenten på en surfplatta eller mobiltelefon kan du behöva använda en tjänst för lagring av dokument.

  Exempel på tjänster

  Här ser du tre exempel på tjänster där du kan lagra dokument för att du ska kunna använda dem på dator, surfplatta och mobiltelefon. Du registrerar ett konto gratis, som du sedan kan använda på tjänsternas webbplatser eller i en app.

  Google Drive

  Ladda upp dokument som du redan har skapat eller skapa nya dokument digitalt.

  Dropbox

  Ladda upp befintliga dokument, påminner om filstrukturen på en dator med mappar.

  One Drive

  Ladda upp befintliga dokument direkt från programmet Microsoft Word.