• E-legitimation

  E-legitimation är en säker identifiering av dig som person i digitala kanaler. Den fungerar som en vanlig legitimation, till exempel ett pass eller id-kort, fast på internet. Du använder e-legitimation för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Det finns många olika användningsområden och fördelar, som du kommer få lära dig mer om här.

 • Vad av följande vill du göra på internet?

  Betala för varor och tjänster

  Du kan använda e-legitimation för att på ett säkert sätt betala för varor och tjänster du köper via webbplatser.

  Logga in på webbplatser

  Identifiera dig på olika webbplatser, både hos myndigheter och företag. Du kan till exempel skriva under en deklaration eller ett avtal med e-legitimation.

  Göra bankärenden

  Du kan identifiera dig på din internetbank för att exempelvis betala räkningar eller föra över pengar.

  Boka tider

  Du kan identifiera dig för att boka tid hos till exempel läkare och tandläkare online.

  Hämta ut paket

  Många företag som levererar paket har en webbtjänst eller app där du kan legitimera dig för att hämta ut ditt paket.

 • Tre olika sätt att använda e-leg

  Det vanligaste är att du har…

  Du har en fil eller ett program från din leverantör av e-leg som du har laddat ner till din dator. Via filen och ett personligt lösenord identifierar du dig och skapar på det sättet en säker inloggning.

  En typ av e-legitimation där du använder ett personligt kort i en kortläsare. Genom den metoden identifierar du dig via både kortet och en personlig kod du knappar in på kortläsaren.

  Olika leverantörer av e-leg

  BankID

  BankID beställer du hos din bank. Hur du beställer ett BankID skiljer sig åt mellan olika banker. Det finns olika sätt att använda BankID. Vanligast är att du har det i en app i din mobil men det finns även som program till din dator och som kort med en kortläsare.

  Freja eID

  Freja eID är en app du använder i din mobil eller surfplatta. Du behöver registrera dig med en godkänd ID-handling, allra helst pass.

  AB Svenska Pass

  E-legitimationen från AB Svenska Pass finns på ett id-kort som du ansöker om hos Skatteverket. Den här e-legitimationen fungerar än så länge endast för Skatteverkets webbtjänster.

 • Med Mobilt BankID kan du

  Logga in och legitimera dig när du använder en app eller webbsida som kräver identifiering på din mobiltelefon. Du kan också använda ditt mobila bank-id från din mobil om du ska identifiera dig på en webbsida du använder på en dator eller annan enhet.

  Illustration. En mobil/surfplatta med app som används för att legitimera dig på en dator utan app.

  Digitalt ID-kort

  Fyra fördelar med e-leg i mobilen

  En säker inloggning tack vare att e-legitimationen är kopplad till just din specifika mobiltelefon och skyddas av din personliga kod.

  Du kan legitimera dig oberoende av tid och plats. Mobilt BankID kan du använda för att logga in på vilken dator, surfplatta eller mobiltelefon som helst.

  Du skriver in ditt personnummer på webbsidan du ska logga in på, öppnar appen i din telefon och skriver in din personliga kod i appen.

  Du har allt du behöver i din mobiltelefon och behöver inte ha med dig någon annan utrustning.

 • Hämta rätt app

  Ladda ner antingen BankID…

  Aktivera för användning

  För att aktivera ditt BankID behöve…

  Spärra din e-legitimation

  Om du misstänker att någon…